Σταυροδοσία, ευρωεκλογές και άλλα «τεχνάσματα» περί το πολιτικό σύστημα

Η αλλαγή στο τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών κα οι φημολογούμενες επεμβάσεις στο πολιτικό σύστημα που εξαντλούνται σε αριθμητικές αναδιατάξεις βουλευτικών εδρών δεν θίγουν την ουσία του προβλήματος των πελατειακών σχέσεων που προκύπτουν από την επαγγελματοποίηση της πολιτικής. Αντίθετα, η γενίκευση της χρήσης του σταυρού προτίμησης ενισχύει τα πελατειακά συστήματα, τις εξαρτήσεις των πολιτικών από τα μέσα ενημέρωσης και τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και περαιτέρω την συμμοριοποίηση των κομμάτων και την οπαδοποίηση των πολιτών. Το πολιτικό σύστημα που θέλει να αντιμετωπίσει ειλικρινά τη ντροπή των πελατειακών πολιτικών σχέσεων, πρέπει να βασίζεται στην κινητικότητα των πολιτικών στις εκλόγιμες θέσεις, την ανανεωσιμότητα του πολιτικού προσωπικού, με κορύφωση τη θέσπιση θητειών ή μέγιστου χρόνου παραμονής των πολιτικών στους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς. Το νέο πολιτικό σύστημα πρέπει να βασίζεται στην θεσμική ενίσχυση της δημοκρατίας έναντι των εξουσιών των προσώπων και των προσωποπαγών θέσεων, όσο και στη γνήσια αντιπροσωπευτικότητα της βούλησης των πολιτών.

Η επιδερμική ενασχόληση με το πολιτικό σύστημα μέσω αριθμητικών ασκήσεων, χωρίς μελέτη, διάλογο σχεδιασμό αποκαλύπτει τους χειρισμούς της κυβερνητικής συμμαχίας ως ένα ακόμα ΤΕΧΝΑΣΜΑ. Ένα τέχνασμα που συγκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις για τη διευθέτηση εσωκομματικών ισορροπιών των κυβερνητικών εταίρων.

Δυστυχώς όμως, τα τεχνάσματα αποκαλυπτόμενα, δεν εκθέτουν απλώς τους εμπνευστές. Επιτείνουν το χάσμα εμπιστοσύνης των πολιτών στους πολιτικούς και θίγουν την ίδια τη δημοκρατία.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s