Μια από τα ίδια στο ECOFIN της Αθήνας

Οι ανακοινώσεις του ECOFIN επιβεβαιώνουν ότι η διαχείριση της ρευστότητας παραμένει στην απόλυτη κυριαρχία των εμπορικών τραπεζών (των ήδη προβληματικών εμπορικών τραπεζών). Καμία συζήτηση στην κατεύθυνση της αύξησης της ρευστότητας μέσω της έκδοσης κάποιας μορφής ευρωομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Οι επιχειρήσεις – και ιδιαίτερα οι μικρές και μεσαίες – θα συνεχίσουν να περιορίζουν τις δραστηριότητες τους και να πτωχεύουν υπό τον κλοιό του καθεστώτος κατάρρευσης ρευστότητας. Η απόλυτη προτεραιοποίηση του τραπεζικού τομέα, με την πραγματική οικονομία σε δεύτερη μοίρα να περιμένει παθητικά την ανάκαμψη των τραπεζών. Και μέχρι τότε η κοινωνία σε αποδιάρθρωση και η μεσαία τάξη σε αποσάθρωση ….και όποιος αντέξει!!
Για μία ακόμα φορά ο στόχος παραμένει ο πληθωρισμός και η σταθερότητα και ουδόλως η ανάπτυξη και η απασχόληση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπό τη γερμανική ηγεμονία σε πλήρη αντίθεση με όσα ισχύουν σε όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες του κόσμου και οι οποίες έχουν ήδη ανακάμψει. Η αντιμετώπιση της ανεργίας παραμένει ευχολόγιο και δεν αποτελεί δεσμευτικό στόχο οικονομικής πολιτικής.
Η Ελλάδα ως απόλυτο θύμα με την οικονομία να δεσμεύεται στην εθνική ιδιομορφία του κλειστού τραπεζικού ολιγοπωλίου των 4 τραπεζών, και το ακριβό και δυσπρόσιτο χρήμα να καταπίνει την επιχειρηματικότητα. Η προσδοκώμενη ανάκαμψη αφορά ολοένα και λιγότερους.. Έναντι αυτού, ΝΔ+ΠΑΣΟΚ (ΕΛΙΑ) μεριμνούν για την κακήν κακώς ιδιωτικοποίηση των τραπεζών και ο ΣΥΡΙΖΑ διεκπεραιώνει δια της αποχωρήσεως την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, χωρίς συζήτηση, χωρίς αναζήτηση.. χωρίς λύσεις..
Και όμως….
1. άμεση διαπραγμάτευση για ειδικό πακέτο ρευστότητας από την ΕΚΤ προς την ελληνική οικονομία.
2.λειτουργική εποπτεία των τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και δυνατότητα επιχειρήσεων κα νοικοκυριών σε επαναξιολόγηση της σχέσης τους με τις τράπεζες σε περίπτωση διαφορών, με στόχο τη μείωση των περιθωρίων κερδοφορίας των τραπεζών και την απελευθέρωση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
3.άρση εμποδίων στην ίδρυση τοπικών ιδιωτικών τραπεζών.
4.εξυγίανση του θεσμικού πλαισίου των Συνεταιριστικών τραπεζών.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s