Τυμπανοκρουσίες εξόδου ή συμφωνία με τους εταίρους; Πηγή:www.capital.gr

Δημοσιεύτηκε στο Capital στις 14 Οκτωβρίου 2014

Η ρητορική της κυβέρνησης ηχεί σαν να μπήκαμε σε εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα κατά των δανειστών κηρύττοντας την «ανεξαρτησία» έναντι κάποιων από αυτούς και την προτίμηση μας έναντι κάποιων άλλων. Όμως, τα δεδομένα είναι δεδομένα. Η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον χρηματοδότηση που είτε θα πάρει μέσω των αγορών είτε μέσω των θεσμικών εταίρων της στην ΕΕ και το ΔΝΤ.

Με αυτό ως βέβαιη προοπτική όσο και τα εκατοντάδες δις που μας έχουν ήδη δανείσει εποπτεία θα υπάρχει, με ή χωρίς μνημονιακή συμφωνία. Εποπτεία που εξασφαλίζει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων ώστε να αποκαθιστούν την αποτελεσματικότητα της ελληνική οικονομίας και ειδικότερα, την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων όσο και τον έλεγχο της ειλικρίνειας των πράξεων του πανταχόθεν αναγνωρισμένου αφερέγγυου πολιτικού προσωπικού.

Έναντι αυτής της εύλογης στρατηγικής των «δανειστών» η ελληνική κυβέρνηση αντιτείνει τη στρατηγική της συνέχειας του συστήματος των ιεραρχικών επιχειρηματικών συμφερόντων και του πελατειακού πολιτικού οικοδομήματος, προσαρμοσμένο στο πλαίσιο των απαιτήσεων της ΕΕ.

Που συμφωνούν και συναντούνται οι δύο στρατηγικές;

• Στην εποπτεία υπό όποιο πολιτικό μανδύα είναι αρεστός στο κυβερνητικό επικοινωνιακό επιτελείο που αναλαμβάνει την διεκπεραίωση του προεκλογικού αγώνα.

• Στην ανοχή έναντι των ιεραρχικών επιχειρηματικών συμφερόντων και του πελατειακού πολιτικού συστήματος στο βαθμό που με αυτό εξασφαλίζεται η αποπληρωμή των δανικών, αλλά με μέτρο διαχείρισης που δεν θα εκθέτει το ευρωπαϊκό πολιτισμικό πρότυπο πολιτικής και οικονομικής διαχείρισης (με άλλα λόγια δίχως εκτροπές και πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα).

• Και κάπου εκεί στη μέση κάθεται και η διαπραγμάτευση για το χρέος. Ως μια εξαρτημένη της ευρύτερης στρατηγικής.

Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένο ότι το κόστος χρηματοδότησης από την τρόικα θα είναι πάντα μικρότερο από το κόστος χρηματοδότησης από τις αγορές, η επικοινωνιακή «έξοδος» από το μνημόνιο, ισοδυναμεί απλώς με αύξηση της επιβάρυνσης της ελληνικής οικονομίας.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση προσέρχεται με ατζέντα στόχων εσωτερικής μικροπολιτικής κατανάλωσης, και επιλέγει να επιδεινώσει το οικονομικό βάρος διαχείρισης της κρίσης με αντάλλαγμα την πολιτική διαχείριση της προεκλογικής περιόδου με την εμφάνιση της ως «εξόδιου» τυμπανοκρούστη.

Η εναλλακτική

Πρωταρχικό διαχειριστικό θέμα για την ελληνική οικονομία είναι (α) να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού της ώστε να καταστεί δυνατή η ανακατεύθυνση των εξοικονομούμενων πόρων στη χρηματοδότηση δημόσιων επενδυτικών και κοινωνικών δαπανών, και (β) η ραγδαία ενίσχυση της ρευστότητας και η διοχέτευση της στην πραγματική οικονομία.

Διαρθρωτικό ωστόσο ζητούμενο είναι η αλλαγή του πολιτικού συστήματος και του πολιτικού προσωπικού ώστε αυτό να υπηρετήσει φερέγγυα το στόχο ανακατεύθυνσης της οικονομίας προς ένα σύστημα ανοικτών αγορών με αναπτυγμένη επιχειρηματικότητα υπό εποπτεία και ρύθμιση, που θα εξασφαλίζει ελεύθερη πρόσβαση και ίσες ευκαιρίες για όλους.

Στο πλαίσιο αυτών των στοχεύσεων η αναδιαπραγμάτευση της σχέσης της χώρας με την ΕΕ και το ΔΝΤ θα απέδιδε σε σύντομο χρονικό διάστημα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των εταίρων στο ελληνικό πολιτικό σύστημα και την ενσωμάτωση της χώρας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα χωρίς ειδικές σχέσεις και συμφωνίες.

Υπό το πρίσμα αυτών των κατευθύνσεων η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να διεκδικεί μια νέα μεταβατική συμφωνία με τους εταίρους που εξασφαλίζει τη φθηνή χρηματοδότηση του χρέους, όσο και την ανεμπόδιστη συμμετοχή στα προγράμματα διευκόλυνσης της ρευστότητας της ΕΚΤ. Η νέα μεταβατική συμφωνία θα πρέπει να έχει τις εξής προτεραιότητες:

• άμεση προώθηση μεταρρυθμίσεων με ουσιαστικό περιεχόμενο και πραγματική κοινωνική μέριμνα.
• ειλικρινείς κινήσεις για κατάργηση του πελατειακού πολιτικού συστήματος και αναβάθμιση του επιπέδου κυβερνητικής και πολιτικής εκπροσώπησης της χώρας.
• θεσμικές αλλαγές που θα κατοχυρώνουν ισχυρή επιχειρηματικότητα και ίσες ευκαιρίες για όλους, απεγκλωβίζοντας την οικονομία από τις εξαρτήσεις και τις στοιχισμένες ευκαιρίες του συστήματος ιεραρχικών επιχειρηματικών συμφερόντων.
• αναδιάρθρωση του χρέους με την κατά το δυνατό μείωση του επιτοκίου, επιμήκυνση διάρκειας και αναστολή πληρωμών χρεολυσίων.

Ο ρόλος του ΔΝΤ

Για όσους ίσως δεν το γνωρίζουν, το ΔΝΤ εκπροσωπεί μια εντελώς διαφορετική άποψη για τη διαχείριση της κρίσης από αυτή που εκφράζει η γερμανική ηγεμονία. Πιο συγκεκριμένα το ΔΝΤ επιθυμεί μια ενεργή νομισματική πολιτική που να ενέχει και την προσφορά χρήματος (ποσοτική χαλάρωση), παράλληλα με ενεργότερη παρεμβατικότητα της δημοσιονομικής πολιτικής (ειδικό πρόγραμμα επενδύσεων), και δραστική προώθηση των μεταρρυθμίσεων ανεξαρτήτως πολιτικών αναγκών και του σχετικού πολιτικού κύκλου.

Η απαίτηση απομάκρυνσης του ΔΝΤ σε μια περίοδο που εντείνονται οι πιέσεις προς την γερμανική ηγεμονία να ενδώσει στην πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης και της αύξησης των επενδύσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι ενδεικτικό της πλήρους συσσωμάτωσης της ελληνικής κυβερνητικής συμμαχίας στο άρμα της γερμανικής ηγεμονίας, με αντάλλαγμα την πολιτική ανοχή της τελευταίας στην πελατειακή «προσαρμογή» των μεταρρυθμίσεων. Γεγονός συμβατό με την εξαφάνιση των δεικτικών αναφορών της κας Μέρκελ στην ελληνική ολιγαρχία και το σύστημα ιεραρχικών επιχειρηματικών συμφερόντων που τόσο συνήθιζε κατά το παρελθόν.

Στο βαθμό που συμφωνούμε ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η ρευστότητα, η αύξηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ας υπερβούμε τις επιφανειακές προσεγγίσεις και ας σκεφθούμε επιτέλους στρατηγικά για το ρόλο του ΔΝΤ στο πλαίσιο διαχείρισης της ελληνικής περίπτωσης, για όσο διαρκεί η «νέα μεταβατική συμφωνία». Με ψυχραιμία και εθνική (όχι κομματική) στόχευση.

Πηγή:www.capital.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s