Η εκδίκηση της ταπείνωσης και η αριστερή παρένθεση

Δημοσιεύτηκε στη Μεταρρύθμιση στις 13 Ιανουαρίου 2015

Το βασικό προεκλογικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ΘΑ επιβάλλει τους όρους του στους δανειστές. Γιατί ΘΑ συμβεί αυτό; Μα πολύ απλά γιατί Θα είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Και πως ΘΑ κερδίσει τις εκλογές για να γίνει κυβέρνηση; Μα επειδή ΘΑ επιβάλει τους όρους του στους δανειστές.

Πως Θα παραμείνει αλώβητη η θέση της χώρας στην Ευρωζώνη όταν η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παραβιάσει συνθήκες και κοινές διατάξεις της; Μα επειδή Θα είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Και πως Θα παραμένει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ; Μα επειδή Θα παραβιάζει τις συνθήκες της ευρωζώνης.

Πως Θα διατηρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ανοικτή τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών όταν δεν θα βρίσκεται η χώρα σε συμφωνία προγράμματος με την ΕΕ (ή και το ΔΝΤ) – όπως προβλέπει σε μια σειρά αποφάσεων του Διοικητικού της Συμβουλίου; Μα επειδή Θα είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Και πως Θα είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ; Μα επειδή Θα αδιαφορεί για τις προβλέψεις λειτουργίας της ΕΚΤ.

Αυτές οι κορυφαίες σοφιστείες κατακυριαρχούν στην πολιτική ζωή. Μετατρέπουν την υπόθεση σε δεδομένο και οικοδομούν πάνω σε αυτή την αυθαιρεσία, ότι λογής κατέβει του καθένα. Στηρίζονται στο θρησκευτικό μεσσιανισμό. Στην αναζήτηση των ανθρώπων για Τον Μεσσία, που μεταφυσικά μετατρέπει την πραγματικότητα ανάλογα με τα όνειρα. Βασίζονται στη χριστιανοορθόδοξη παράδοση που έχει εμποτίσει γενιές με την πεποίθηση ότι υπάρχει Νυμφίος που ερχόμενος αίρει τις αμαρτίες.. μοιράζει ψάρια και ψωμί.. σώζει από τα λιοντάρια τους ταλαιπωρημένους πιστούς…

Σε αυτές τις σοφιστείες που εδράζονται στο θρησκογενές παραλήρημα των απεγνωσμένων και αγανακτισμένων πολιτών, στηρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ όπως εξάλλου και κάθε λαϊκισμός.. αριστερός ή δεξιός. Σε αυτές τις σοφιστείες δεν χρειάζονται επιχειρήματα, ούτε γνώση. Μόνον πίστη.

Άραγε, έχουν σκεφθεί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που μετέρχονται ρόλο αγίων θαυματοποιών, τι θα γίνει όταν οι «πιστοί» προδοθούν στα όνειρα τους; Έχουν αναρωτηθεί τι θα εισπράξει αυτός που θα προδώσει την ελπίδα τους; Έχουν διανοηθεί πως θα είναι όταν θα βρεθούν απέναντι στην εκδίκηση της ταπείνωσης αυτών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των σοφιστειών του;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε θα εμμείνει στην εφαρμογή των εξαγγελιών του θέτοντας τη χώρα σε ειδικό νομισματικό καθεστώς εκτός ευρώ – που θα καταλήξει σε τεράστια κοινωνική πόλωση και προεμφυλιακές συγκρούσεις – είτε θα προσαρμοστεί στις θεσμικές προβλέψεις, τους νόμους και τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης… διασπώμενος. Η προοπτική της «αριστερής παρένθεσης» είναι το πλέον σίγουρο. Μιας αριστερής παρένθεσης που θα οφείλεται στην κυριαρχία του λαϊκισμού στις τάξεις της ριζοσπαστικής αριστεράς και η οποία θα παραδώσει τη χώρα σε μια μακροχρόνια περίοδο διακυβέρνησης από δεξιόστροφα κυβερνητικά σχήματα, με παράλληλη απαξίωση και περιθωριοποίηση κάθε «αριστερού» λόγου.

Μόνη λύση: η άμεση εγκατάλειψη του λαϊκισμού και ο προσεταιρισμός της λογικής, της γνώσης και των επιχειρημάτων υπό το πρίσμα των ανθρωπιστικών και δημοκρατικών αξιών της ευρωπαϊκής, ανανεωτικής και προοδευτικής μεταρρυθμιστικής παράδοσης.

Advertisements

4 thoughts on “Η εκδίκηση της ταπείνωσης και η αριστερή παρένθεση

 1. Γιάννη, μετακινήσου σε πιο εκλογιμο σχημα αμεσα… Είναι κριμα να βυθιστεις μαζι με την ΔΗΜΑΡ…. Ασε τα βαθια νερα του ωκεανου και προτίμησε τα ποταμίσια….

 2. Το άρθρο αυτό είναι γεμάτο μνησικακία και μίσος για τη δημοκρατία (μίσος σκέτο, γενικά για τους ανθρώπους). Δεν έχει ούτε ένα στοιχείο χαράς, θετικής επιθυμίας για κάτι. Ο λόγος του είναι θεολογικού/ προφητικού τύπου.
  Αρχίζοντας από τον τίτλο.
  Τι στην ευχή θα πει “εκδίκηση της ταπείνωσης”;
  Στα ελληνικά, όταν λέμε “η εκδίκηση του τάδε”, συνήθως εννοούμε ότι “ο τάδε εκδικήθηκε” (δηλ. ανταπέδωσε ένα κακό που του είχαν κάνει).
  Εδώ όμως η έκφραση δεν χρησιμοποιείται έτσι, αφού μιλάει για “την εκδίκηση της ταπείνωσης αυτών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των σοφιστειών” του ΣΥΡΙΖΑ.
  Ποιος όμως θα εκδικηθεί ποιον, για ποιο κακό;
  Το να υποσχεθείς κάτι και να μην καταφέρεις να το τηρήσεις, ασφαλώς είναι απογοητευτικό. Αλλά η ταπείνωση ποια είναι;
  Όποιος γράφει ένα άρθρο για τις εκλογές στην Ελλάδα, δεν μπορεί να μην έχει προσέξει ότι η ελληνική κοινωνία έχει βιώσει ως συντριπτική ταπείνωση την κατάσταση που βιώνει όλα αυτά τα χρόνια της λιτότητας. Είναι προκλητικό ότι ο αρθρογράφος δεν λέει ούτε μισή λέξη για αυτή την υπαρκτή ταπείνωση και πλέκει σενάρια για μία άλλη που ΙΣΩΣ έρθει στο μέλλον.

  • Αλλιώς κατάλαβα εγώ τον τίτλο. Είναι ακριβώς ” η εκδίκηση του τάδε” όπως λες ότι είναι η συνήθης χρήση της έκφρασης αυτής. Και “τάδε” είναι η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ, δηλαδή ο εσμός των ταπεινών, των φτωχών, των λαϊκών τάξεων (αμόρφωτων, ταπεινών τέλος πάντων) που δια του Σύριζα θα εκδικηθούν την ΛΟΓΙΚΗ (που μας κράτησε στο ευρώ) και την Ελλάδα μαζί (του ορθολογισμού και του διαφωτισμού), που δεν την χωνεύουν γιατί δεν είναι τόσο ρωμέϊκη και τόσο μεσσιανική όσο θα ήθελαν. Αυτό λέει ο τίτλος και εκφράζει απόλυτα το περιεχόμενο του άρθρου, γι αυτό είναι και επιτυχημένος (σαν τίτλος).

 3. Αγαπητε nomadicuniversality,

  γραφεις:
  “Το να υποσχεθείς κάτι και να μην καταφέρεις να το τηρήσεις, ασφαλώς είναι απογοητευτικό. Αλλά η ταπείνωση ποια είναι;”

  Νομιζεις οτι με την κατασταση της οικονομίας μας και της κοινωνίας μας, το να ανεβει ενα λαικιστικο κομμα με διαθεση να μας γυρισει στο 1981 θα ειναι απλά “μια απογοητευση”;; Μια απλη απογοητευσουλα ηταν ο ΚΚβ, που δεν εκανε οσα ηθελε η κοινωνία (ή χρειαζοταν γιατι επι της ουσίας δεν τα ηθελεη κοινωνία εδω που τα λεμε). Τοτε η κοινωνία ειχε “λιπος” ακομα, και η αγορα ρευστοτητα, και αναριθμητα άλλα στοιχεια που άλλαξαν στα 5 χρονια αυτα που μοιαζουν αιωνας.

  Ποτέ δεν εκτιμήσαμε οσο πρέπει ως κοινωνία την αξια της Ευρωπης, και το πόσο μας προστατευει. Ενας κακομαθημένος λαός ειμαστε που απαιτουμε, και ειμαστε μονιμως δυσαρεστημενοι και “απογοητευμένοι”. (δεν θυμαμαι ποτέ να ειμαστε χαρουμενοι… ολο γκρινια, και μιζέρια). Μαζι και ημιμάθεια και ελληνικος τσαμπουκας “ελα ρε, εμας θα διωξουν… ξερεις ποιοι ειμαστε εμεις…” Καποια στιγμη θα μαθουμε όντως “ποιοι ειμαστε εμεις”, και ισως δεν θα μας αρεσει. Αυτο ειναι η ταπεινωση.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s