Πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας η έξοδος από το ευρώ Πηγή:www.capital.gr

Δημοσιεύτηκε στο Capital στις 19 Ιανουαρίου 2015

Το κόστος της εξόδου από το ευρώ για την οικονομία είναι ήδη αυταπόδεικτα τεράστιο και μόνο από τις συνέπειες των υπονοιών. Πολύ περισσότερο για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που θα βιώσουν την απόλυτη κατάπτωση έως και διάλυση του παραγωγικού και βιοτικού τους επιπέδου. Ωστόσο, μια έξοδος από το ευρώ έχει και τεράστιες πολιτικές συνέπειες με διαστάσεις καθεστωτικής παρέμβασης.

Η αλλαγή του νομίσματος μιας χώρας δεν είναι ένα απλό τεχνικό ζήτημα. Το νόμισμα είναι η βασική συνιστώσα της διασύνδεσης τη χώρας με τις άλλες χώρες. Στις εμπορικές συναλλαγές, στην συγκριτική αποτίμηση της αξίας αγαθών και υπηρεσιών. Συμβάλλει αποφασιστικά στην προσπάθεια για την διεθνική συνολοκλήρωση της οικονομίας, ανά κλάδο και ειδικότητα. Στην επαφή των επιχειρήσεων με προμηθευτές και δίκτυα πωλήσεων στις διεθνείς αγορές. Στην παρακολούθηση των τεχνολογικών εξελίξεων και των καινοτομιών. Στην εκπαιδευτική ή επαγγελματική συνέχεια αυτών που επιθυμούν να μεταναστεύσουν. Στην ελκυστικότητα προς ξένους εργαζόμενους. Στην ευκολία της πρόσβασης και ανταλλαγής τουριστικών ρευμάτων. Στην ειρηνική συνύπαρξη μέσα από το σεβασμό των εμπορικών και οικονομικών εταίρων. Στην σύζευξη των πολισμών κάτω από ενιαίες αρχές. Το νόμισμα είναι το διεθνικό πρόσωπο και το διαβατήριο του οικονομικού και κοινωνικού πολιτισμού της κάθε χώρας.

Το ευρώ είναι η νομισματική απεικόνιση της πολιτικής απόφασης της ειρηνικής συνύπαρξης των ευρωπαϊκών χωρών μετά από 2 παγκόσμιους πολέμους και δεκάδες διακρατικές διαμάχες. Μιας συνύπαρξης κάτω από κοινές αρχές και αξίες που εκκινούν από το διαφωτισμό, το σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα, στην ελευθερία των ιδεών και της έκφρασης, τη διασφάλιση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας και την ελευθερία του επιχειρείν. Αρχές και αξίες που ειδικά στην Ευρώπη, έχουν επηρεαστεί καταλυτικά από τις έννοιες της κοινωνικής αλληλεγγύης, του κοινωνικού κράτους και των ίσων ευκαιριών, ενώ έχουν σφυρηλατήσει ένα αναβαθμισμένο επίπεδο δημοκρατικής διεθνικής συνύπαρξης σε δύσκολες συγκυρίες, όπως αυτή της πρόσφατης κρίσης. Η χρήση του ευρώ διασφαλίζει την ευρωπαϊκή πολιτισμική προοπτική, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την οικονομική ελευθερία, τη διεθνοποίηση της χώρας και την τοποθέτηση της ανάμεσα στην ομάδα των αναπτυγμένων ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικαίου. Το ευρώ είναι μια κατάκτηση και μια παρακαταθήκη. Ένα δικαίωμα των μελλοντικών γενιών που ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει το δικαίωμα να τους αποστερήσει. Ακόμα περισσότερο εάν η αμφισβήτηση του είναι αποτέλεσμα πολιτικής αβελτηρίας ή ιδεολογικής αγκύλωσης μη εγκριμένης από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Ο οποιοσδήποτε έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει το δικό του μέλλον στο δημοκρατικό καθεστώς και το πλαίσιο οικονομικής ελευθερίας που αντιπροσωπεύει και εγγυάται η συμμετοχή μας στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολύ δε περισσότερο, ο καθένας έχει το δικαίωμα να προσπαθήσει να αλλάξει την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εγείρει έμμεσα ή άμεσα αμφισβήτηση για αυτή την Ευρωπαϊκή συνέχεια της χώρας μέσα από τα αποτελέσματα μιας κοινής εκλογικής διαδικασίας -όσο κρίσιμη και εάν είναι αυτή- και να τη μεταθέσει σε μια περιφερειακή και απομονωμένη «τύπου δημοκρατία», με αμφισβητούμενες αρχές και κανόνες δικαίου. Θα είναι ανοικτό πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας και του συντάγματος που θα προκαλέσει την ευθύνη των πολιτών για την υπεράσπιση τους.

Το τετελεσμένο (τυχαίο ή μη), της εφαρμογής των προθέσεων των υποκρυπτόμενων (ή φιλοξενούμενων), εραστών της δραχμής που από καιρό υποσκάπτουν σταθερά τη συμμετοχή μας στο ευρώ, θα ισοδυναμεί με αναπόφευκτη σύγκρουση για την υπεράσπιση της δημοκρατίας.

Πηγή:www.capital.gr

Advertisements

4 thoughts on “Πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας η έξοδος από το ευρώ Πηγή:www.capital.gr

 1. Από πού βγάζετε αυτά τα συμπεράσματα, στα οποία καταλήγετε, αγαπητέ κύριε;

  Πάνω σε ποιά νομιμοποιητική βάση στέκεσθε και αυθαιρετολογείτε, ασύστολα, αντί να πράξετε το ελάχιστο, που οφείλετε και να ζητήσετε συγγνώμη, από τον πληθυσμό της χώρας, τον οποίο, βαρύτατα, βλάψατε, με τα ολέθρια έργα σας;

  Έχετε αντιληφθεί το απλούστατο γεγονός ότι δεν φροντίσατε να πράξετε αυτό, που – εάν είχατε ένα μίνιμουμ δημοκρατικής ευαισθησίας, την οποία, δυστυχώς, δεν επιδείξατε – είχατε στοιχειώδη υποχρέωση και το οποίο ήταν να διοργανώσετε μια ευρεία και άνετη συζήτηση, τότε που έπρεπε και να προκηρύξετε, στην συνέχεια, δημοψήφισμα, για το εάν έπρεπε, ή δεν έπρεπε να ενταχθεί η χώρα μας, στην ευρωζώνη;

  Προφανώς, δεν έχετε αντιληφθεί αυτό το βαρύτατο και εγκληματικό σας ατόπημα, για το οποίο η εντόπια ελίτ οφείλει να δώσει εξηγήσεις. Ή, το έχετε αντιληφθεί, αλλά, απλώς, κάνετε το κορόϊδο. Ως εκ τούτου, αγαπητέ μου, αδίκως, κουράζεσθε. Όλα όσα λέτε, ως κύμβαλον αλαλάζον, είναι άνευ αντικειμένου.

  Τον πληθυσμό, το εκλογικό σώμα της χώρας ουδέποτε το ρωτήσατε, εάν συμφωνεί, ή όχι, με τα πεπραγμένα σας, σχετικά, με την ευρωζώνη – ίσως, επειδή, για την ελιτιστική σας αντίληψη, ο λαός είναι βλαξ – ή, έστω, αμαθής και δεν πρέπει να ερωτάται. Ως εκ τούτου, μην κουράζεσθε να διδάσκετε και να αποφθεγματολογείτε, για το τί πρέπει και το τί δεν πρέπει οι άλλοι να πράξουν.

  Φρόνιμο είναι, για σας, να διδαχθείτε, από τα πελώρια και τραγικά λάθη σας.

  Αν μπορείτε…

  ( http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2013/02/2871992-maastricht.html Το αστείο – και συνάμα τραγικό – είναι ότι μαθήτευσες, αλλά ουδέν εδιδάχθης)…

  • Πώς γίνεται να γράφετε έξι παραγράφους χωρίς να λέτε τίποτε?

 2. Αγαπητοι “χρησιμοι ηλιθιοι” δυστυχως για ολους μας η “συγκυρια” προβλεπει η βομβα να σκασει στα χερια της αριστερης ( ο θεος να την κανει) παρενθεσης σας.
  Απο την μια οι αριστεροι “Ιαχωβαδες” απο την αλλη τα νταβατζιδικα ορνεα της “αγορας” και στην μεση ο υιοθετημενος κληρονομος του παπανδρεισμου.
  Οπως ελεγε ο Γκραμσι, το διαστημα αναμεσα στις δυο εποχες ειναι η εποχη των τερατων.

 3. Αν πληρωθηκες καλα γι αυτο το αρθρο ,καλως .ολοι εχουν την τιμη τους. Αν τα πιστευεις εισαι επιεικως ανοητος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s