Η ποσοτική χαλάρωση τα αλλάζει όλα

Δημοσιεύτηκε στο Έθνος στις 22 Ιανουαρίου 2015

Στο μέτρο που το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφασίσει την ποσοτική χαλάρωση, η Πέμπτη 22 Ιανουαρίου θα αποτελεί μια ιστορική μέρα. Αλλάζει ριζικά η δομή του ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού οικοδομήματος μέσα από μια κορυφαία μεταρρύθμιση που εισάγει τη δυνατότητα των νομισματικών αρχών να επεμβαίνουν στην ποσότητα χρήματος, υπερβαίνοντας τη μέχρι πρότινος αποκλειστική χρήση των επιτοκίων ως μέσου άσκησης νομισματικής πολιτικής.

Ο εγκλωβισμός της ευρωπαϊκής οικονομίας σε παγίδα αποπληθωρισμού έχει από καιρό ακυρώσει την παρεμβατικότητα της μεταβολής των επιτοκίων. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες «παρκάρουν» το χρήμα στην ΕΚΤ εν όψει μελλοντικών επισφαλειών, οι επιχειρήσεις -όσες επιβιώνουν- στενάζουν δίχως ρευστότητα, η αποεπένδυση συνεχίζεται, η αναβολή της κατανάλωσης και η μείωση των τιμών κυριαρχούν, η ανεργία διογκώνεται. Η ανάγκη διοχέτευσης χρήματος στις αγορές και αναζωπύρωσης του πληθωρισμού είναι θεμελιώδης για την προσπάθεια υπέρβασης της κρίσης. Εξασφαλίζει τη λειτουργία της οικονομίας που μόνο ως λειτουργούσα μπορεί να ανταποκριθεί στη φορολογία που επιβάλλει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, όσο και στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Σίγουρα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα εισαχθεί, θα συνιστά μια ευρωπαϊκή εκδοχή με όρους και περιορισμούς – όπως εξάλλου το σύνολο των πολιτικών της. Ομως ακόμα και ως είδος ποσοτικής χαλάρωσης αποτελεί πρόκληση για την ελληνική οικονομία να συμμετέχει με κάθε κόστος.

Η μη ρευστότητα στις αγορές αποτελεί τον καταλύτη της αποτυχίας όλων των προγραμμάτων υπέρβασης της κρίσης που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα και θα συνεχίσει να επηρεάζει μοναδικά κάθε επόμενο. Είναι η αιτία της εκτεταμένης διάρκειας και του μεγάλου βάθους της ύφεσης. Η διεκδίκηση ειδικών όρων νομισματικής διευκόλυνσης αποτελούσε και αποτελεί το κενό στην επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς. Ηταν το μεγάλο λάθος.

Οι εξελίξεις μεταθέτουν το βάρος της διαπραγμάτευσης στους όρους νομισματικής διευκόλυνσης με πρωτοβουλία της ίδιας της ΕΕ. Πλέον, κάθε προσπάθεια από ελληνικής πλευράς να συζητήσει δημοσιονομική χαλάρωση θα σκοντάφτει στην πρόκληση της συμμετοχής της ή μη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η «μπάλα» πήγε σε άλλο γήπεδο… επιτέλους και σωστά, χωρίς κανένα ελληνικό κόμμα να το έχει προκαλέσει ή ακόμα και να το έχει καταλάβει έτσι ώστε να προσαρμοστεί… Για μια ακόμα φορά οι εξελίξεις θα μας σύρουν. Μόνο που αυτή τη φορά οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα καλές και το ζητούμενο είναι να είμαστε εκεί… για να μας σύρουν.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s