Η κοροϊδία της εξεταστικής για το μνημόνιο με αριθμούς Πηγή:www.capital.gr

Δημοσιεύτηκε στο Capital στις 3 Απριλίου 2015

Η κυβέρνηση του κου Τσίπρα που υποστηρίζεται από τη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποφάσισε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο που καλύπτει την περίοδο μετά τον Οκτώβρη του 2009. Ωστόσο, μια απλή παράθεση των αριθμών αποκαλύπτει μιαν άλλη ιστορία.

Στον πίνακα που επισυνάπτεται καταγράφεται το προϋπολογισμένο δημοσιονομικό έλλειμμα στις Εκθέσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού, το δημοσιονομικό έλλειμμα που εκτιμάται ότι θα καταγραφεί ένα χρόνο μετά (επίσης στην Έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού), και αυτό που η παρέλευση του χρόνου όσο και η επεξεργασία των στοιχείων αποκαλύπτει. Όλα τα παρατιθέμενα αποτελούν στοιχεία που αντλούν την επισημότητα τους από τους υπογράφοντες υπουργούς οικονομικών και τους προϊστάμενους πρωθυπουργούς που φέρουν ευθύνη, όσο και από την αρμοδιότητα και εγκυρότητα των υπηρεσιών (Eurostat).

Δημοσιονομικό Έλλειμμα Ελλάδος                      2008         2009       2010          2011         2012

Πρόβλεψη
(Πηγή: Έκθεση Κρατικού Προϋπολογισμού)     -3,4%        -3,4%        -9,2%          -9,1%        -6,3%

Εκτίμηση εκτέλεσης ένα χρόνο μετά
(Πηγή: Έκθεση Κρατικού Προϋπολογισμού)     -4,4%        -12,2%      -9,9%         -10,5%       -8,4%

Πραγματικό – διορθωμένο
(Πηγή: Eurostat)                                                   -9,9%        -15,2%      -11,1%        -10,1%       -8,6%

Απόκλιση πραγματικού με πρόβλεψη
που εγκρίθηκε στη Βουλή                                    6,5%         11,8%        1,9%            1%           2,3%

Όταν το 2008 δηλώνεις δημοσιονομικό έλλειμμα -3,4%, το επιβεβαιώνεις την επόμενη χρονιά στο -4,4% και αποδεικνύεται -9,9%, υπάρχει ή δεν υπάρχει πρόβλημα; Όταν πάλι το 2009 δηλώνεις έλλειμμα -3,4%, το επιβεβαιώνεις την επόμενη χρονιά στο -12,2% και αποδεικνύεται -15,2%, πως το λένε το πρόβλημα;

Λοιπόν κύριε Τσίπρα, εάν έσβηναν οι χρονιές στην πάνω γραμμή του πίνακα (…το 2008…2009 κλπ), για ποια αποτελέσματα δημοσιονομικής διαχείρισης θα εγκαλούσατε την πολιτική ηγεσία; Ποια στήλη θα διαλέγατε; Είναι υπαίτιοι αυτοί που διαχειρίστηκαν την κρίση επιλέγοντας να υπογράψουν μνημόνιο, ή είναι αυτοί που μας βύθισαν στην κρίση, φέρνοντας το μνημόνιο ως επιλογή;

Πηγή:www.capital.gr

Advertisements

3 thoughts on “Η κοροϊδία της εξεταστικής για το μνημόνιο με αριθμούς Πηγή:www.capital.gr

  1. Τα νούμερα αυτά από μόνα τους ξέρετε καλύτερα από εμένα ότι δεν λένε τίποτα. Αποσιωπάτε την μισή αλήθεια και αυτό είναι προφανές για όποιον γνωρίζει Οικονομικά. Δεν ήταν το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού που μας έβγαλε εκτός αγορών. Ξέρετε πολύ καλά ότι άλλα πράγματα ήταν που μας έβγαλαν εκτός, και είναι φυσικό σε μια περίοδο κρίσης τα ελλείμματα των Κρατικών Προϋπολογισμών να είναι μεγάλα σε ΟΛΕΣ τις χώρες όχι μόνο στην Ελλάδα.
    Επίσης δεν υπάρχει ευθύνη στην αύξηση του ελλείμματος για μια κυβέρνηση σε σχέση με αυτό που είχε ψηφιστεί ως προϋπολογισμός, αφού ο Προϋπολογισμός στην περίπτωση της χώρας μας ποτέ δεν ακολουθήθηκε προ της 5ετίας Καραμανλή και πρώτη φορά άρχισε να ακολουθεί ΣΤΟΧΟΥΣ λόγω εμμονής του Αλογοσκούφη σε αυτό και αυτό το ξέρουν όλοι, όπως κια το γιατί γίνεται που ασχολούνται με τα Δημόσια Οικονομικά.
    Μισές αλήθειες ίσον ένα μεγάλο ψέμα. Και ψέμα χειρότερο από το ψέμα γιατί αποτελεί μέρος της Προπαγάνδας.

  2. Απόλυτα εύστοχο το ερώτημα. Το μνημόνιο ήταν το αποτέλεσμα και όχι το αίτιο. Δυστυχώς ο λαός συνεχίζει να θέλει να ακούει ψέματα και εύκολα λόγια. Έχουμε μπλέξει χρόνια τώρα στο φαύλο κύκλο του καθημερινού πολιτικού κουτσομπολιού στα κανάλια, στις ανούσιες συζητήσεις με ατελείωτο λαϊκισμό. Καμμία ουσιαστική συζήτηση για το πως λειτουργεί και τι απαιτεί η παγκόσμια οικονομία. Καμία ουσιαστική συζήτηση για τα δήθεν ή και τα πραγματικά διλλήματα. Τεράστια η ευθύνη και των δημοσιογράφων οι οποίοι κατευθύνουν τις συζητήσεις σε λαϊκίστικες αντιπαραθέσεις με πολιτικούς που μοναδικό στόχο έχουν τη συσπείρωση του κομματικού τους ασκροατηρίου. Ξεπεσμός. Ας παρακολουθήσει ο κόσμος αν μπορεί κάποια πολιτική συζήτηση σε προηγμένες χώρες του πλανήτη για να καταλάβει πως γίνονται οι πολιτισμένες & ουσιαστικές συζητήσεις.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s