Κυβέρνηση μετεξεταστέων…

Δημοσιεύτηκε στο Έθνος στις 16 Απριλίου 2015

Λογικά, μια κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει τη θέση της χώρας στον διεθνή καταμερισμό εργασίας. Με βάση αυτόν τον στόχο ελπίζει για τα καθαρά έσοδά της από τις διεθνικές της σχέσεις και άρα τον πλούτο που θα διανείμει στους πολίτες. Επίσης, αναλαμβάνει την ευθύνη να προσαρμόσει τους νόμους και τους θεσμούς και να συνεννοηθεί με τους παραγωγικούς φορείς ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη της στόχευσης. Πάνω σε αυτήν τη στρατηγική τοποθέτηση οικοδομείται ο πολιτικός λόγος και οι σχέσεις με τους εταίρους, την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και τις τρίτες χώρες.

Η ισορροπία των λεγομένων και των σχεδιασμών εμπνέει την ανάλογη εμπιστοσύνη στις αγορές. Δηλαδή στους αναλυτές των μεγάλων οίκων που διαχειρίζονται τα παγκόσμια αποταμιευτικά κεφάλαια, με πρώτα αυτά των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων που έχουν παραδοσιακά ισχυρά αποθεματικά όπως των ΗΠΑ, του Καναδά κ.λπ. (ευτυχώς δεν είναι όλα τα ασφαλιστικά ταμεία σαν τα δικά μας). Εάν οι αναλυτές πειστούν, εισηγούνται την εισροή των διεθνών κεφαλαίων προς τη χώρα παρασύροντας και άλλους επενδυτικούς φορείς. Εάν όχι, διατηρούν επιφυλάξεις και τις επενδυτικές θέσεις σταθερές, με χειρότερη την εκδοχή της απόσυρσης των κεφαλαίων.

Τι από όλα αυτά έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση της χώρας στους σχεδόν τρεις μήνες της διακυβέρνησής της; Η απάντηση των κυβερνητικών στελεχών είναι ενθουσιωδώς θετική. Η κυβέρνηση και έχει περιγράψει τη στρατηγική της στόχευση για τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας, τον εξαγωγικό προσανατολισμό και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Και έχει εντάξει τις σχέσεις της με τους εταίρους και τις τρίτες χώρες σε αυτήν τη στρατηγική. Και έχει μιλήσει με διεθνείς αναλυτές. Ομως για μια μικρή, ανοικτή οικονομία όπως η δική μας, η κρίσιμη ερώτηση είναι η τελευταία.

Υστερα από όλη αυτήν την «επιτυχία» εισέρευσαν κεφάλαια; Εμειναν σταθερές οι επενδύσεις ή είχαμε εκροή κεφαλαίων; Και εκεί η απάντηση είναι αντικειμενικά προσδιορισμένη και μετρήσιμη. Είναι, ωστόσο, απογοητευτική και εκθέτει τα σενάρια επιτυχίας. Τα ιδιωτικά κεφάλαια -ξένα και ελληνικά- έχουν αποσυρθεί. Οι αξίες των περιουσιακών στοιχείων έχουν καταποντιστεί. Η οικονομία καταρρέει και «αναπνέει» χάρη στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που μας δίνει χρόνο και ρευστότητα μήπως επεξεργαστούμε κάποιο σενάριο που να πείθει στο ελάχιστο τους αναλυτές και τις αγορές… Μέχρι τότε? παραμένουμε απλώς αποτυχημένοι, μετεξεταστέοι…

Advertisements

One thought on “Κυβέρνηση μετεξεταστέων…

  1. ξεκινάτε την αναρτηση με το “Λογικα”….
    Ήδη λοιπόν εχετε κάνει το πρωτο δομικό λάθος στην ανάλυσή σας. Δεν υπαρχει λογική σε νεοκομμουνιστικές κυβερνησεις. Και δεν υπαρχει γιατι η λογική προυποθέτει αντιληψη της πραγματικότητας, είτε ειναι γεωπολιτική ειτε οικονομική έιτε ακομα και ιστορική. Η δυσκολια να καταλαβουν οτι ο κρατισμός εχει πεθάνει υπηρχε ακομα και στις κυβερνησεις Σαμαρα και Καραμανλή, λετε να ειναι πιο έυκολο σε ενα συνολο ανθρωπων που ονειρευονται εν ετει 2015 τα “ραντεβου στα γουναραδικα”;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s