20/7 «νυχτώνει» η χώρα

Δημοσιεύτηκε στο Έθνος στις 10 Ιουλίου 2015

Στις 30 Ιουνίου η κυβέρνηση αποφάσισε την πτώχευση της χώρας με τη μη καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ. Το γεγονός αυτό ενεργοποίησε αυτόματες διαδικασίες. Ο ESM (κύριος δανειστής της Ελλάδας) γνωστοποίησε το δικαίωμα απαίτησης επιστροφή των κεφαλαίων όποτε αυτό κρίνει. Η Ελλάδα έχει πλέον αποκοπεί από κάθε πηγή χρηματοδότησης, πλην αυτής που μπορεί να εξασφαλιστεί από την ΕΕ μέσω πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Στις 20 Ιουλίου η χώρα έχει να καταβάλει στην ΕΚΤ περί τα 2,5 δισ. για τη λήξη ομολόγων. Η αθέτηση πληρωμής και της ΕΚΤ συνιστά διασταυρούμενη αθέτηση που μετατρέπει το δικαίωμα του ESM σε υποχρέωση. Παράλληλα υποχρεώνει την ΕΚΤ να κάνει απαιτητά τα χρήματα που έχει δανείσει στην ελληνική κεντρική τράπεζα (ELA κ.λπ.) και τα οποία λογίζονται πλέον ως εθνικό χρέος. Το χρέος εκτινάσσεται σε κάτι περισσότερο από μισό τρισ. ευρώ, εκ των οποίων 260 δισ. και πλέον (1,5 φορά το ΑΕΠ της χώρας) καθίστανται αμέσως απαιτητά. Η διεκδίκηση αυτών των απαιτήσεων σηματοδοτεί τον ξαφνικό θάνατο της ελληνικής οικονομίας. Η χώρα αποκόπτεται και επισήμως από κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης από οποιονδήποτε θεσμικό φορέα της ΕΕ, ενώ έχει ήδη χάσει το δικαίωμα πρόσβασης στο ΔΝΤ. Η μόνη δυνατότητα ενίσχυσης της οικονομίας επαφίεται σε πακέτα ανθρωπιστικής διάσωσης και βοήθειας.

Ουσιαστικά η 20ή Ιουλίου είναι το τελευταίο χρονικό σημείο ανάμεσα στην Ελλάδα όπως την ξέραμε και στην Ελλάδα όπως δεν θα θέλαμε καν να περιγράψουμε.

Μένουμε μόνοι, περίκλειστοι και υποχρεωμένοι να εκδώσουμε τη νέα δραχμή, με μηδαμινά συναλλαγματικά αποθέματα, με ελάχιστα ταμειακά διαθέσιμα, το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε κατάρρευση, τη δημοσιονομική κατάσταση σε πλήρη εκτροπή και την πραγματική οικονομία σε διάλυση. Η καταβαράθρωση της αξίας του εθνικού νομίσματος είναι δεδομένη, όπως αναπόφευκτη είναι η εκτίναξη του πληθωρισμού και της ανεργίας, η απαξίωση μισθών, εισοδημάτων και περιουσιών, οι ελλείψεις προϊόντων και η έξαρση της παραοικονομίας. Μαυραγορίτες θα εμπορεύονται τη φτώχεια και την ανέχεια των πολιτών και των επιχειρήσεων. Και εμείς θα αναπολούμε τους πανηγυρισμούς στις πλατείες ως αγανακτισμένοι και θα αναρωτιόμαστε για τον λογισμό που πνίγηκε από την οργή και τον λαϊκισμό.

Η συμφωνία με την ΕΕ, με το όποιο δημοσιονομικό και μεταρρυθμιστικό κόστος εγκατάλειψης (επιτέλους) του πελατειακού πολιτικού συστήματος και του συνεπαγόμενου ελληνικού καπιταλιστικού μορφώματος, είναι μονόδρομος.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s