Μεταρρυθμιστικό κίνημα τώρα

Δημοσιεύτηκε στο Έθνος στις 6 Αυγούστου 2015

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας στη Βουλή στις 31/7/2015 ξεκαθάρισε ότι δεν φύγαμε από το ευρώ γιατί «δεν μπορούσαμε», αφήνοντας να υπερίπταται το ερώτημα περί του «δεν θέλαμε». Την ίδια στιγμή ισχυρή μειοψηφία περί τον κ. Λαφαζάνη ξιφουλκεί για τη βιώσιμη εναλλακτική της δραχμής, ενώ ο πρώην υπουργός κ. Βαρουφάκης εμμένει στη σοφιστική σύλληψη να ολοκληρώσουμε την αποχώρησή μας από το ευρώ ως τη μόνη δυνατότητα να επιστρέψουμε με τους δικούς μας όρους? Το χειρότερο δε όλων, έχουν αρχίσει ήδη οι ανασχέσεις μεταρρυθμίσεων. Ο αρμόδιος υπουργός αρνείται την αποκρατικοποίηση της ΑΔΜΗΕ και οι κ. Δραγασάκης και Τσίπρας απειλούν ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αυτές της Συνόδου Κορυφής.

Αποκρύπτουν με άλλα λόγια ότι στη σύνοδο συμφώνησαν να προβούν σε χρωστούμενες μεταρρυθμίσεις ώστε να καταστεί δυνατή η σύναψη δανείου από τον ESM, με όρους περαιτέρω μεταρρυθμίσεων. Ομως, το μέγα ζητούμενο για τη κυβέρνηση και το σύνολο του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος είναι η εδραίωση ενός μεταρρυθμιστικού κινήματος με ευρεία κοινωνική συναίνεση, που θα διεκδικεί και θα επιβάλλει μεταρρυθμίσεις που θα αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών αναβαθμίζοντας τη σχέση τους με το Δημόσιο και το κράτος. Οπως η πλήρης ηλεκτρονική διασύνδεση των λειτουργιών στα νοσοκομεία. Το ηλεκτρονικό σύστημα διεκπεραίωσης των εργασιών αλλά και παρακολούθησης της παραγωγικότητας των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων. Η καταβολή συντάξεων την πρώτη ημέρα συνταξιοδότησης. Η λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού με ευρωπαϊκά πρότυπα, ώστε να προλαμβάνει παραβιάσεις των κανόνων της ελεύθερης αγοράς. Η θέσπιση κανόνων ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας της τοπικής αυτοδιοίκησης και η αναβάθμιση των υπηρεσιών τους προς τους δημότες. Η κατοχύρωση της ελευθερίας στη διακίνηση ιδεών στο εκπαιδευτικό σύστημα και η προώθηση της εφαρμοσμένης έρευνας. Η αντιμετώπιση του χάσματος ιδιωτικής κι δημόσιας εκπαίδευσης. Η καταπολέμηση των φροντιστηρίων.

Τέτοιες αλλαγές όσο και άλλες αντίστοιχες θα μετασχηματίσουν τη συνείδηση των πολιτών έναντι των μεταρρυθμίσεων και θα τις αναδείξουν σε απόλυτο μέσο βελτίωσης της ποιότητας της ίδιας της οικονομικής – κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου, της ίδιας της δημοκρατίας. Η μη αποδοχή αυτής της μεταρρυθμιστικής δυναμικής πριμοδοτεί τη λαϊκιστική μειοψηφία των κρατιστών και παλαιοκευνσιανών του πολιτικού φάσματος και, κυρίως, τις απαιτήσεις των κρατικοδίαιτων οικονομικών συμφερόντων που προσβλέπουν στη διαιώνιση της καθυστερημένης ανάπτυξης της χώρας.

Advertisements

One thought on “Μεταρρυθμιστικό κίνημα τώρα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s